top of page

Hoe voorkom je te veel speelgoed?


kind op de schoot van Sinterklaas

Sinterklaas, een verjaardag, Kerstmis, een goed rapport, ... In veel gezinnen betekent een feest ook meteen een cadeautje. En voor kinderen betekent dat: speelgoed. Nog meer speelgoed.


Maar wist je dat dat voor niemand echt leuk is, te veel speelgoed? Ouders worden gek van de rommel, of verliezen veel tijd met opruimen, en uit onderzoek blijkt dat te veel speelgoed ook voor kinderen helemaal niet goed is. Net als te veel suiker. Echt he!


kind met koek kijkt omhoog

Maar geef toe, het is wel een erg bijzonder feest: die spanning van 's morgens heel vroeg in je pyjama naar beneden te sluipen om te zien wat de Sint heeft gebracht. En het is ook echt een mooi kinderfeest.


Dus hoe ga je daar nu mee om als je bewuster wil omgaan met spullen en speelgoed?










Hier enkele tips:

  • Eén Sinterklaas: ga voor één Sinterklaas, die op één plek door de schoortsteen komt en de geschenkjes brengt. Bijvoorbeeld enkel bij jou thuis, en niet ook bij oma en opa. Vinden de grootouders het nog erg leuk om mee te doen met de Sint en ook geschenkjes te geven, dan kunnen ze steeds bijleggen. Zo kan je ook beter en duurzamer speelgoed schenken. Of laat hun geschenkjes ook afleveren bij jou thuis. Snoepgoed kan je bijvoorbeeld wel op meerdere plekken Schuim geen Sinterklaasfeestjes af voor extra geschenken. Al die Sinterklaas-klonen lijkt me trouwens ook wat verwarrend, want hoe kan die Sint overal tegelijkertijd zijn? Die tijd (en rust), die kunnen de kinderen spenderen aan het spelen met hun nieuwe speelgoed.


  • Less is more: door één Sinterklaas te vieren, op één plaats, op één moment, hoeft er niet zo veel speelgoed te zijn om een volle tafel te hebben. Te veel speelgoed is voor veel kinderen ook overweldigend: ze willen alles tegelijkertijd uitpakken, en overal mee spelen waardoor ze juist minder gaan genieten van de afzonderlijke stukken speelgoed. Het is gewoonweg te veel. Als je gaat voor 1 Sinterklaas, én je hebt bijvoorbeeld het geluk dat de oma's en opa's bijleggen, kan je voor beter en duurzamer speelgoed gaan.


tafel met speelgoed voor Sinterklaas

  • Eentje in, eentje uit: schenk telkens speelgoed weg, of verkoop, vóór de Sint komt. De kinderen vinden dat meestal niet zo lastig aangezien ze plaats maken voor wat nieuws. Van kinderen kan je trouwens vaak heel wat leren: zij zijn soms verbazend goed in beslissingen nemen, eens je er met hen aan begonnen bent, dat wel.


vlag van organisatie een hart voor vluchtelingen Gent
  • Schenk aan een goed doel: het speelgoed dat weg mag, dat breng ik - indien mogelijk mét de kinderen - naar een goed doel in je buurt (Waar? KLIK HIER) Dat voelt goed en zo leer je je kinderen dat we spullen een 2de en 3de en ... leven kunnen geven. Een belangrijke les!






kinderen schenken speelgoed aan organisatie oor vluchtelingen


  • Nieuw hoeft niet nieuw te zijn: nieuw speelgoed, hoeft niet uit de winkel te kopen. Ook tweedehands vind je heel wat leuks. Tweedehands speelgoed vind je op Vinted, 2dehands.be, Marktplaats, ...


  • Speelgoed is tijdelijk: bekijk speelgoed - net als spullen - als iets wat je tijdelijk gebruikt. Iets dat na een jaartje, of enkele jaren, ook weer weg mag als er niet mee wordt gespeeld. En leer dat ook zo aan je kinderen. Speelgoed dient om mee gespeeld te worden. Spullen dienen om gebruikt te worden. Heb jij het niet meer nodig? Geef het door!


  • Koop duurzaam: ga voor duurzaam, degelijk speelgoed. Speelgoed dient om mee te spelen en moet dus tegen een stootje kunnen. Wat snel stuk gaat, moet de vuilnisbak in en wordt tot afval herleid, degelijk speelgoed kan je daarentegen een 2de en 3de leven geven door te verkopen en door te geven. Het kost misschien wat meer, maar iemand blij maken met een mooi stuk speelgoed is onbetaalbaar.


  • Je kinderen zijn jij niet: soms kopen we speelgoed omdat wij er zelf ooit veel plezier aan beleefden. Je kinderen mogen dan misschien de helft van jouw dna dragen, het zijn zelfstandige wezentjes met een eigen persoonlijkheid. En die kan soms helemaal anders zijn dan jij.


  • Belevingen: natuurlijk kan je ook met Sinterklaas belevingen schenken als cinematickets, een bon voor een uitstap, Netflixabonnement, ...


kind met gemaakte puzzel van DIsney

En op deze manier hou je dus die speelgoedberg onder controle.

Hier nog enkele tips hoe je dan samen met je kinderen aan de slag kan om je speelgoed te selecteren:


Speelgoed selecteren met je kinderen

  • Gooi of geef zelf niet zomaar speelgoed weg zonder dit aan je kinderen te vertellen. Dat zorgt voor wantrouwen en kan ervoor zorgen dat ze later moeilijker afstand zullen doen van hun spullen / speelgoed. Ga het gesprek aan en leg uit waarom je iets wegdoet in ruil voor iets nieuws. Eentje in, eentje uit.

  • Als je je kinderen iets laat uitkiezen om weg te geven, is er dus een beetje overleg nodig. Wees niet bang om dat gesprek aan te gaan, je verpest er de magie van Sinterklaas echt niet mee.

  • Voor kleinere kinderen helpt het om zelf een eerste selectie te maken waaruit zij dan nog eens de zaken kunnen kiezen die weg mogen.

  • Durf beslissingen te nemen als je kind niet kan kiezen. Jij kent hen het best. Bovendien zijn zij vaak flexibeler en gemakkelijker dan wij om afstand te doen van hun speelgoed.

  • Neem hen mee om het ‘oude’ speelgoed weg te brengen. Zo zien ze wat ermee gebeurt en laat je hen al kennis maken met het hergebruiken / recycleren / … de circulaire economie, zoals we dat noemen. Voor hen wordt dat dan iets heel gewoons.



kind met puzzel

Meer opruimtips van Opruimcoach Nele Colle: lees de blog

Opruimhulp: klik hier.


bottom of page